Eldriven succé under jord

Eldriven succé under jord – leverans av LKABs nya elbil

Genom samarbete skapar vi innovationer för transportbranschen.

Detta blev tydligt när våra representanter från JOAB deltog i leveransen av LKAB:s nya eldrivna servicebil på plats i Malmbergets gruva. Det är en JOAB fastflak i kombination med bakmonterad kran av typen HMF1120. Byggnationen är specialanpassad utifrån LKABs specifika behov.

LKAB satsar stort på att elektrifiera sin verksamhet och som ett av sina första steg valde de att investera i en ny eldriven servicebil från Scania. Konstruktionen av elektriska fordon kräver höga tekniska standarder, vilket ledde LKAB och Scania att vända sig till JOAB för att skapa den optimala konstruktionen för den nya bilen. Vårt främsta mål att 'skapa innovationer för transportbranschen' passade perfekt för detta projekt.

När LKAB granskade det färdiga resultatet och den noggrant utförda dokumentationen, konstaterade de att de inte hade tidigare samarbetat med en påbyggare som håller samma höga standard som JOAB.

Under vecka 47 nådde projektet äntligen sitt mål när våra medarbetare, Emil Sahlberg, Mikael Watsi och Gustaf Malmström medverkade vid leveransen och utbildade LKAB:s personal i den nya påbyggnationen. Vid leveransen fick de även möjlighet att följa med ner i gruvan, 1250 meter under marken och se bilen i drift. Där kunde de se fördelarna som det innebär för LKAB:s personal att använda en ljudlös elbil och slippa avgaserna i de trånga gruvpassagerna.

Stort tack för förtroendet till Norrlands Bil Tunga Fordon i Gällivare och LKAB.

LKAB eldriven servicebil som används i Malmgruvan.