Vätgasbilen – världens renaste sopbil

Vätgasbilen - världens renaste sopbil

Sveriges första vätgasdrivna sopbil rullar nu på Göteborgs gator för att hämta återvinnigsmaterial från företag och verksamheter i området. Fordonet tankas med vätgas och framdrivning, lastning samt komprimering av soporna drivs med el som produceras i bränsleceller. Detta är ett samarbete mellan Renova, Powercell Sweden AB, Scania och JOAB som påbörjades redan 2019.

Fordonet får alla de fördelar med elektrifiering samtidigt som det behåller nyttorna med fossildrift, som exempelvis räckvidd, drifttid och lastkapacitet. Det innebär att fordonet behöver betydligt mindre batterikapacitet vilket ger en lägre tjänstevikt och följaktligen en bättre lastkapacitet.

Den vätgasdrivna sopbilen kommer endast att släppa ut vattenånga vilket i sin tur innebär renare miljö och bättre luftkvalitet för invånarna. Men inte nog med det, eldriften för sopbilsaggregatet från JOAB arbetar med en mycket låg ljudnivå vilket förbättrar livskvaliteten för de som bor i området men också skapar en bättre arbetsmiljö för chauffören.

- Väldigt roligt att fordonet äntligen kan komma ut på gatorna och att vi får se den i drift. Bränslecellstekniken är mycket spännande då den kombinerar det bästa av två världar och vi ser det som ett bra alternativ väl anpassat för sopbil, säger Johan Rabell, projektledare på JOAB.